Satuin lukemaan lääkärin kirjoittaman artikkelin, jossa hän vertasi toisiinsa halvaantunutta potilasta ja polvikipupotilasta. Itselläni oli artikkelia lukiessani polvikipu, joka esti normaalin liikkumisen. Jokainen pahoista niveltulehduksista kärsinyt tietää, kuinka kipu vaikuttaa nukkumiseen ja kaikkeen elämässä, kun pienikin liike saa aikaan kovan vihlaisevan kivun.
Lääkärin asenne kirjoituksessa oli polvikipupotilasta kohtaan suorastaan syyllistävä. Lääkäri oli kirjoittanut potilaalle sairausloman, vaikka hänen mielestään potilas ei olisi sitä ansainnut. Hän vertasi potilasta pyörätuolilla liikkuvaan sinnikkääseen ihmiseen, joka kaikki esteet voittaen meni kuitenkin edelleen töihin.
Tällainen lääkärin kirjoitus kertoo minulle vain ja ainoastaan siitä, kuinka lääkäri - hän, jonka ammattinsa puolesta tulisi ymmärtää eniten kivusta - ei sitä ymmärrä laisinkaan. Potilaalle on alentava ja masentava kokemus asioida tällaisen lääkärin kanssa.
Monenlaisia kipuja kokeneena tiedän, kuinka nivelkipu voi olla kivuista raastavin. Kunpa lääketieteelliset tiedekunnat saisivat käyttöönsä kipusimulaattoreita, joissa jokaisen lääketiedettä opiskelevan olisi koettava erilaisia kipuja omakohtaisesti. Saattaa olla niin, että se olisi ainut keino saada meille lääkäreitä, jotka olisivat myös kivun asiantuntijoita.
Myös uupumisen kokemus olisi hyvä jokaisella lääkärillä olla omakohtaisesti koettuna - vaikka sitten simulaattorissa, ellei muuten.
Erityisen tärkeää olisi, että Kelan lääkärit, jotka päätöksillään vaikuttavat ihmisen koko elämään, ymmärtäisivät kivun ja uupumuksen vaikutuksen ihmisen elämään. Ja että he ymmärtäisivät vaatia oikein kohdistettuja tutkimuksia, etteivät yhteiskunnan varat mene hukkaan turhissa pilipalitutkimuksissa, jotka eivät kerro mitään potilaan todellisesta elämästä.
Todellakin, nyt on korkea aika lääkäreillä opetella eläytymisen taito, joka kenties onkin yksi tärkeimmistä taidoista lääkäreillä. Vaikka se tätä nykyä näyttää potilaan näkökulmasta olevan sivuutettu täysin. Tämä taito edellyttää myös kykyä aidosti kuunnella toista ihmistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti